Witamy na stronie naszego sklepu!

Szukaj

Właściwości prozdrowotne czarnuszki w świetle badań naukowych.

Marek, 7 grudzień 2020
Właściwości prozdrowotne czarnuszki w świetle badań naukowych.

Alergiczne zapalenie błony śluzowej nosa- w badaniu Nikakhlagh S i wsp. wykazują, że w dwóch pierwszych tygodniach leczenia ekstrakty z czarnuszki zmniejszały obecność zatorów śluzowych nosa, niwelowały świąd i wycieki z nosa, zmniejszały liczbę ataków kichania i przyspieszały odnowę błon śluzowych[1].

RZS- w badaniu na 43 kobietach z postacią łagodną do umiarkowanej RZS podawano przez okres 2 miesięcy po 1 gramie oleju z czarnuszki lub placebo. W grupie suplementacyjnej oleju zauważono zmniejszenie liczby obrzękniętych stawów w porównaniu do placebo. Zmniejszył się również istotnie poziom białka C-reaktynego (CRP)[2].

Działanie przeciwbakteryjne- pomaga w zwalczaniu H. Pylori u pacjentów z dyspepsją niewrzodową[3], hamuje staphylococcus aureus (MRSA) który jest jednym z najczęstszych patogenów spotykanych w szpitalach[4], hamuje wzrost szczepów bakterii Gram-dodatnich (Staphylococcus aureus) i Gram- -ujemnych (Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli)[5].

Działanie przeciwwirusowe- u pacjentów z wirusowym zapaleniem wątroby typu C trzymiesięczna suplementacja w dawce 450 mg dziennie zmniejszyła miano wirusa oraz zmniejszyła poziom stresu oksydacyjnego[6]. Badania na modelu zwierzęcym potwierdzają, że pomaga w walce z cytomegalowirusem[7]].
Działanie przeciwgrzybicze- hamuje rozwój Candida albicans oraz grzybów odpowiedzialnych za choroby skóry[8].

Działanie przeciwpasożytnicze- udowodniono działanie na niektóre pasożyty człowieka : przywry z rodzaju Schistosoma, jaja tasiemca i zarodźce malarii[5].
Działanie przeciwcukrzycowe- w badaniu na grupie 94 osób z cukrzycą typu II wykazano, że 3 miesięczna suplementacja w dawce 2 gram dziennie obniżyła wszystkie parametry glikemiczne. Zwiększyło się również naturalne wydzielanie insuliny[9]. W badaniu na grupie osób ze zdiagnozowaną insulinoopornością podawano przez 6 tygodni 5 ml oleju z czarnuszki. Obniżeniu uległ poziom glukozy na czczo, poprawił się profil lipidowy[10].

W terapii nadciśnienia- w badaniu na grupie 70 osób suplementacja olejem z czarnuszki przez okres 8 tygodni w dawce 5 ml dziennie obniżyła ciśnienie skurczowe jaki i rozkurczowe bez działań niepożądanych[11].

Działanie gastroochronne- badania są co prawda na modelu zwierzęcym jednak udowodniono działanie ochronne porównywalne do omeprazolu[12], olej z czarnuszki działał protekcyjnie w ostrym nieżycie żołądka u szczurów[13], jak również zmniejszał uszkodzenie jelit w przebiegu martwiczego zapalenia jelit[14].

Działanie nefroochronne- olej z czarnuszki wykazuje działanie ochronne na komórki nerek, porównywalne do witaminy C. Po zastosowaniu oleju z czarnuszki obniżeniu uległy parametry uszkodzenia tkanki nerkowej tj. kreatynina i azot mocznikowy[15].

Działanie ochronne na układ oddechowy- ekstrakt z czarnuszki hamuje rozwój zapalenia płuc oraz zwłóknienie śródmiąższowe.

Czarnuszka wykazuje również działanie immunomodulujące, przeciwnowotworowe, ochronne na tkanki wątroby i potężne działanie antyoksydacyjne[5].


Jak najlepiej rozpocząć stosowanie oleju z czarnuszki?

· Stosowanie zacznij od kilku kropli dziennie, stopniowo zwiększając dawkę. Z tak intensywnym smakiem trzeba się zaprzyjaźnić.
· Jedz po posiłku.
· Możesz zmieszać z innym mniej aromatycznym olejem( np. lnianym), lub miodem czy syropem klonowym.
Dawkowanie:
· Dzieci powyżej 1. r.ż do 3. r.ż 1/4 łyżeczki dziennie
· Dzieci powyżej 3. r.ż do 6. roku życia – pół łyżeczki
· Dzieci powyżej 6. roku życia i dorośli – jedną łyżeczkę


Bibliografia:
1. Nikakhlagh S, Rahim F, Aryani FH, Syahpoush A, Brougerdnya MG, Saki N. Herbal treatment of
allergic rhinitis: the use of Nigella sativa. Am J Otolaryngol. 2011, Sep-Oct;32(5):402-7.
2. Kheirouri S, Hadi V, Alizadeh M. Immunomodulatory Effect of Nigella sativa Oil on T Lymphocytes
in Patients with Rheumatoid Arthritis. Immuno Invest. 2016 May;45(4):271-83.
3. Salem EM, Yar T, Bamosa AO i wsp. Comparative study of Nigella sativa and triple therapy in eradication of Helicobacter pylori in patients with non-ulcer dyspepsia. Saudi J Gastroenterol 2010; 16(3): 207-14.
4. Hannan A, Saleem S, Chaudhary S, Barkaat M, Arshad MU. Anti-bacterial activity of Nigella sativa against clinical isolates of methicillin resistant Staphylococcus aureus. J Ayub Med Coll Abbottabad. 2008;20:72–74.
5. Magdalena Borusiewicz, Zbigniew Janeczko. Nigella sativa L. – roślinny surowiec o właściwościach plejotropowych. Postępy Fitoterapii 4/2015.
6. Barakat EM, El Wakeel LM, Hagag RS. Effects of Nigella sativa on outcome of hepatitis C in Egypt. World J Gastroenterol. 2013;19:2529–2536.
7. Salem ML, Hossain MS. Protective effect of black seed oil from Nigella sativa against murine cytomegalovirus infection. Int J Immunopharmacol 2000; 22:729-40.
8. Salem ML. Immunomodulatory and therapeutic properties of the Nigella sativa L. seed. International Immunopharmacology 2005; 5(13-14):1749-70
9. Bamosa AO, Kaatabi H, Lebdaa FM i wsp. Effect of Nigella sativa seeds on the glycemic control of patients with type 2 diabetes mellitus. Indian J Physiol Pharmacol 2010; 54(4):344-54.
10. Ahmad Najmi, Mohammad Nasiruddin, Rahat Ali Khan, and Shahzad F. Haque. Effect of Nigella
sativa oil on various clinical and biochemical parameters of insulin resistance syndrome. Int J Diabetes Dev Ctries. 2008 Jan-Mar; 28(1): 11–14.
11. Huseini HF, Amini M, Mohtashami R, Ghamarchehre ME, Sadeqhi Z, Kianbakht S, et al. Blood pressure lowering effect of Nigella sativa L. seed oil in healthy volunteers: a randomized, double-blind, placebo-
controlled clinical trial. Phytother Res. 2013;27(12):1849-53.
12. Magdy MA, Hanan el-A, Nabila el-M. Thymoquinone: Novel gastroprotective mechanisms. Eur J Pharmacol 2012; 697(1-3):126-31
13. Khaled AAS. Gastroprotective effects of Nigella sativa oil on the formation of stress gastritis in hypothyroidal rats. Int J Physiol Pathophysiol Pharmacol 2009; 1:143-9
14. Tayman C, Cekmez F, Kafa IM i wsp. Beneficial effects of Nigella sativa oil on intestinal damage in necrotizing enterocolitis. J Invest Surg 2012; 25(5):286-94
15. Saleem U, Ahmad B, Rehman K i wsp. Nephro-protective effect of vitamin C and Nigella sativa oil on gentamicin associated nephrotoxicity in rabbits. Pak J Pharm Sci 2012; 25(4):727-30.


Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów