Oleje od Franciszka - sklep z olejami zimnotłoczonymi

Darmowa dostawa od: 249zł!

Potrzebujesz pomocy?
Skontaktuj się z nami!

Do darmowej dostawy: 249,00 zł

Zawartość koszyka
suma: 0,00 zł
Przejdź do podsumowania

Olej rydzowy tłoczony na zimno

4.98
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 1-3 dzień
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 25,00 zł 25.00
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

           

 

Olej rydzowy - tłoczony na zimno, naturalny i nierafinowany - to prawdziwa rewolucja dla Twojego zdrowia!  Bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) oraz witaminę E. Pyszny i aromatyczny.

 

 

Opis

Olej rydzowy
Oleje od Franciszka

Olej rydzowy tłoczony z nasion lnicznika siewnego, znanego także jako „rydzyk” lub „lnianka”. Charakteryzuje się złocistym kolorem i wyrazistym, lekko orzechowym, pieprzowym smakiem. Jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), zwłaszcza omega-3 i omega-6, a także zawiera witaminę E.

Olej rydzowy z lnianki

Jak tłoczymy nasze oleje ?

Wszystkie oleje w naszej manufakturze tłoczymy na zimno w temperaturze nie wyższej niż 40°C, co pozwala zachować naturalne właściwości surowca, takie jak kwasy tłuszczowe, witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Są one 100% naturalne, nierafinowane. Olej, który Państwo otrzymacie będzie świeży, maks. 2-4 dniowy.


 

Olej rydzowy - właściwości

Olej rydzowy z lnianki jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym szczególnie cenne kwasy omega-3 i omega-6, które wspierają zdrowie serca, mózgu i układu krążenia. Zawiera również witaminę E, będącą silnym przeciwutleniaczem, co pomaga chronić komórki przed stresem oksydacyjnym. Dzięki tym składnikom olej rydzowy ma właściwości przeciwzapalne, wspomaga obniżanie poziomu cholesterolu i poprawia elastyczność skóry. Jest również lekkostrawny i wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego.

 

Olej rydzowy - zastosowanie

Olej rydzowy stosuje się głównie na zimno, aby zachować jego cenne właściwości odżywcze. Ze względu na swój charakterystyczny, lekko orzechowy smak, wzbogaca dania o wyrazisty aromat. W kosmetyce olej rydzowy jest stosowany do nawilżania i regeneracji skóry, pomagając w łagodzeniu podrażnień i poprawie elastyczności skóry.

 

Olej rydzowy - jak stosować?

Olej rydzowy ma długą tradycję w kuchni polskiej i stosowany jest głównie na zimno, np. do sałatek, sosów czy kasz, aby zachować jego wartości odżywcze.

 

Renesans oleju rydzowego z lnianki

Ciekawostką o oleju rydzowym jest to, że jego nazwa nie pochodzi od popularnego grzyba rydza, lecz od staropolskiego określenia „rydz”, które oznaczało złocistoczerwony kolor, nawiązujący do barwy nasion lnicznika siewnego. Olej rydzowy był popularny w kuchni polskiej już w średniowieczu, ale z czasem został wyparty przez inne oleje, takie jak olej rzepakowy czy olej słonecznikowy. Obecnie przeżywa renesans dzięki swoim wyjątkowym walorom smakowym i zdrowotnym.

 

"Zdrowie zaczyna się na talerzu !"

Olej rydzowy
Olej rydzowy tłoczony na zimno
Olej rydzowy

Przechowywanie:

Olej trzeba przechowywać w lodówce
(w temperaturze około 4-10 stopni) zarówno przed, jak i po otwarciu.

Termin przydatności naszego oleju to 3 miesiące od daty wytłoczenia. Data znajduje się na etykiecie.

Twój olej ma osad?

Osad na dnie butelki jest zjawiskiem całkowicie naturalnym.

Składniki:

100% olej z lnianki tłoczony na zimno

Kraj pochodzenia ziarna: Polska

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoplo.pl, powered by Shoper.