Olej z czarnuszki na cukrzycę i insulinooporność
Cukrzyk charakteryzuje się przewlekłym podwyższonym poziomem glukozy we krwi, co jest
centralnym czynnikiem w produkcji reaktywnych form tlenu (ROS), które z kolei sprzyjają
uszkodzeniom komórek i przyczyniają się do rozwoju i postępu powikłań cukrzycowych.
Dane są przerażające.
W 2018 roku w Polsce było blisko 3 mln dorosłych chorych na cukrzycę, czyli
prawie co 11 Polak. Do statystyk nie wliczono osób ze stanem przedcukrzycowym i tych, którzy nie
wiedzą, że mają cukrzycę. Cukrzyca dotyka częściej kobiety (1,6 mln) niż mężczyzn (1,3 mln). Analizując lata 2013-2018
zachorowalność na cukrzycę wzrosła aż o 13,7%.
Naturalne wsparcie leczenia cukrzycy
Badań nad naturalnym wsparciem leczenia cukrzycy jest naprawdę sporo. W badaniu Heshmati i
in. podawano olej z czarnuszki w dawce 3 g/dzień przez 12 tygodni odnotowano nieznaczne
zmniejszenie BMI, poziomu insuliny i insulinooporności, a także wzrost poziomu HDL (dobry
cholesterol). U pacjentów z cukrzycą typu 2 zaobserwowano, że poziomy trójglicerydów, LDL i HbA1c
(średnie stężenie cukru z 3 miesięcy) były istotnie obniżone w grupie interwencyjnej w porównaniu z
grupą placebo.
W innym badaniu klinicznym podawanie oleju z czarnuszki przez okres 40 dni znacznie obniżyło
poziom glukozy na czczo, odnotowano również wzrost poziomu insuliny wśród pacjentów z cukrzycą
typu 2.
W jeszcze innym badaniu wykazano, że dodanie oleju w czarnuszki w dawce 5 ml/dzień do
atorwastatyny (lek na wysoki cholesterol) w dawce 10 mg/dzień i metforminy (lek na cukrzycę) w
dawce 1 g/dzień spowodowało znaczną redukcję poziom trójglicerydów, złego cholesterolu i cukru na
czczo po 6 tygodniach stosowania u pacjentów z insulinoopornością.
Inne badanie kliniczne wykazało, że podawanie oleju czarnuszkowego w dawce 2 g/dzień przez 12
tygodni leczenia spowodowało znaczące obniżenie poziomów glukozy na czczo i hemoglobiny
glikowanej bez żadnej znaczącej zmiany masy ciała.
Podsumowanie
Reasumując olej z czarnuszki był już wielokrotnie przedmiotem badań naukowych w kontekście
wspierania leczenia cukrzycy. Dziś wiemy że skutecznie obniża poziom glukozy, zmniejsza wchłanianie
glukozy z przewodu pokarmowego, działa przeciwzapalnie, chroniąc przed skutkami ubocznymi
cukrzycy.
Włączenie oleju z czarnuszki do diety pomaga regenerować komórki beta trzustki, poprawia
znacząco tolerancję glukozy (zwiększa insulinowrażliwość) oraz obniża poziom glukozy we krwi, nie
powodując przy tym skutków ubocznych.
Olej z czarnuszki tłoczony na zimno
https://olejeodfranciszka.pl/olej-z-czarnuszki
Bibliografia:
1. Tavakkoli A, Mahdian V, Razavi BM, Hosseinzadeh H. Review on Clinical Trials of Black Seed (Nigella
sativa ) and Its Active Constituent, Thymoquinone. J Pharmacopuncture. 2017 Sep;20(3):179-193.
doi: 10.3831/KPI.2017.20.021. Epub 2017 Sep 30. PMID: 30087794; PMCID: PMC5633670.
2. Bamosa AO, Kaatabi H, Lebda FM, Elq AM, Al-Sultan A. Effect of Nigella Sativa seeds on the
glycemic control of patients with type 2 diabetes mellitus. Indian J Physiol
Pharmacol. 2010;54(4):344–54
3. Bilal A, Masud T, Uppal AM. BS5-5 Black seed (Nigella sativa) regulates glucose, insulin level and
lipid profile in patients with type 2 diabetes. Diabetes Res Clin Pract. 2008;79:19–20.
doi: 10.1016/S0168-8227(08)70696-X.
4. l-Shamy KA, Mosa MMA, El-Nabarawy SK, El-Qattan M. Effect of Nigella sativa tea in type 2-
diabetic patients as regards glucose homeostasis, liver and kidney functions. J Appl Sci
Res. 2011;7(12):2524–34