
Olej z czarnuszki
Nazywany złotem faraonów, nie ma dolegliwości na którą nie działałby zbawiennie. Słynie z działania przeciwzapalnego, przeciwbakteryjnego, przeciwalergicznego[iv]. W dobie pandemii prym wiodło jego działanie immunostymulujące[v]- pozwalające na lepsze radzenie sobie z infekcjami. Za to też pokochali go rodzice- olej z czarnuszki zaliczany jest do grona naturalnych antybiotyków- idealne wsparcie przy infekcjach górnych dróg oddechowych, nieżycie nosa, zapaleniach gardła i dolegliwościach ze strony układu pokarmowego[vi].
Olej z wiesiołka
Olej z wiesiołka zawiera w sobie dwa nienasycone kwasy tłuszczowe LA i GLA, dzięki którym ma tak dobroczynne właściwości. Wykorzystywany jest w leczeniu egzemy, trądziku łojotokowego, różowatego, łuszczycy, alergii oraz kosmetyce[vii]. Działa w problemach kobiecych, zmniejsza napięcie przedmiesiączkowe, bóle piersi, uderzenia gorąca, objawy okołomenopauzalne[viii]. Dodatkowo stosowany w schizofrenii[ix], RZS[x], zwiększeniu płodności poprzez poprawę jakości śluzu.
Olej rydzowy
Tłoczony nie z grzybów a z licznika siewnego. Porastającego kiedyś miejsca, gdzie nic innego nie rosło. Nazywany olejem biedoty, a to dla tego, że gdy w gospodarstwach panował niedostatek, a dostępność do produktów zwierzęcych takich jak mięso była znikoma, olej rydzowy był łatwo dostępnym i wysokoenergetycznym surowcem. Stąd też wzięło się powiedzenie „lepszy rydz niż nic”. Olej z lnianki ma bardzo dobry stosunek kwasów tłuszczowych, z przewagą przeciwzapalnych n-3[xi]. W związku z tym wykazuje właściwości kardioprotekcyjne oraz korzystnie wpływa na profil lipidowy[xii].
[i]Zając A. Dieta i suplementacja w sporcie i rekreacji. Wydawnictwo Akademii Wychowania Fizycznego im. Jerzego Kukuczki; 2012.
[ii] Cichosz G,Czeczot H. KWASY TŁUSZCZOWE IZOMERII TRANS W DIECIE CZŁOWIEKA; 2012.
[iii] Dutkowska A, Rachoń D. Zakład Endokrynologii Klinicznej i Doświadczalnej Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego, Rola kwasów tłuszczowych n-3 oraz n-6 w prewencji chorób układu sercowo-naczyniowego; 2015.
[iv] Dorman HJ, Deans SG. Antimicrobial agents from plants: antibacterial activity of plant volatile oils. J Appl Microbiol 2000.
[v] Ghonime M, Eldomany R, Abdelaziz A i wsp. Evaluation of immunomodulatory effect of three herbal plants growing in Egypt. Immunopharmacol Immunotoxicol; 2011.
[vi] Al Mofleh IA, Alhaider AA, Mossa JS i wsp. Gastroprotective effect of an aqueous suspension of black cumin Nigella sativa on necrotizing agents-induced gastric injury in experimental animals. Saudi J Gastroenterol; 2008;
[vii] Kaźmierska A, Gawor E. Wpływ oleju z wiesiołka na skórę, ze szczególnym uwzględnieniem działania kwasu gamma-linolenowego (GLA), 2015.
[viii] Mahboubi M. Evening Primrose (Oenothera biennis) Oil in Management of Female Ailments, 2019.
[ix] Joy CB, Mumby-Croft R, Joy LA. Polyunsaturated fatty acid (fish or evening primrose oil) for schizophrenia. Cochrane Database Syst Rev; 2000.
[x] Belch JJ, Hill A. Evening primrose oil and borage oil in rheumatologic conditions. Am J Clin Nutr. 2000
[xi] Małgorzata Dzięcioł, Juliusz Przysławski, OCENA WARTOŚCI ODŻYWCZEJ I AKTYWNOŚCI BIOLOGICZNEJ WYBRANYCH OLEJÓW ROŚLINNYCH DOSTĘPNYCH NA RYNKU POLSKIM W KONTEKŚCIE PROFILAKTYKI CHORÓB DIETOZALEŻNYCH; 2013.
[xii] . Karvonen H.M., Aro A., Tapola N.S., Salminen I., Uusitupa M.I., Sarkkinen E.S.: Effect of alpha-linolenic acid-rich Camelina sativa oil on serum fatty acid composition and serum lipids in hypercholesterolemic subject. Metabolism; 2002