
Tłuszcze są obok białek i węglowodanów główną grupą składników odżywczych warunkujących sprawne działanie organizmu. Poza powszechnie znaną funkcją energetyczną tłuszcze stanowią integralną część błon komórkowych, są składową osłon mielinowych neuronów, umożliwiają transport witamin rozpuszczalnych w tłuszczach(A, D, E, K), mają swój udział w syntezie cholesterolu i części hormonów[i]. Tłuszcze możemy podzielić na nasycone, niezawierające wiązań podwójnych oraz nienasycone, posiadające wiązania podwójne miedzy atomami węgla[ii]. Przyjmuje się, że nadmierne spożycie tłuszczów nasyconych i trans jest jednym z głównych czynników wpływających na rozwój chorób o podłożu zapalnym oraz układu sercowo naczyniowego[iii]. Warto więc do diety wprowadzić źródła kwasów tłuszczowych, które będą działały silnie przeciwzapalnie. Dobrym źródłem będą oleje roślinne, tłoczone na zimno, niefiltrowanie i nierafinowane. Poza najbardziej znanymi jak olej lniany czy rzepakowy chciałam przedstawić trzy, które w mojej opinii mają ogromny potencjał prozdrowotny.