Naturalny nierafinowany olej rydzowy z lnianki





Opis
Wszystkie oleje w naszej rodzinnej manufakturze oleju tłoczymy na świeżo, na Wasze zamówienie. Dzięki temu oleje nie leżakują na półkach tracąc swoje właściwości a wędrują w Wasze ręce z pełnią wartości odżywczych.
Nowa rzeczywistość sprawiła, że świadomość klientów odnośnie zdrowego stylu życia i żywienia jest ogromna, dlatego dziękujemy za tak liczny wybór naszych produktów, za zaufanie.
Taki olej jest najwyższej jakości. To perła na rynku. Wydanie całkowicie kraftowe i spersonalizowane.
To co stanowi zagrożenie i negatywnie wpływa na jakość kwasów tłuszczowych jedno i wielonienasyconych to czas, temperatura i światło. Dokonując zakupu u nas nie musisz się martwić, że kwasy tłuszczowe uległy utlenianiu a olej stracił swoje dobroczynne działanie lub stał się toksyczny. Oczywiście nie mogło być inaczej- olej rozlewamy od razu po sedymentacji do ciemnego szkła.
Każde ziarno poddane procesowi tłoczenia dobieramy z wielką uwagą i starannością. Olej jest nierafinowany, niefiltrowany, nieoczyszczony. Często na dnie pojawia się osad, potwierdzający naturalność produktu.
Olej z lnianki w codziennej kuchni to cud z natury. Nie wiem, czy wiecie, że lnicznik siewny, z którego tłoczymy dla Was olej jest rośliną leczniczą. Badania mówią, że może obniżać poziom cholesterolu, pomagać przy AZS czy trudno gojących się ranach.
Z całą pewnością pokocha Go cała familia:
- za swój charakterystyczny posmak,
- za przepiękny rdzawy kolor,
- za bogactwo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Ciekawostka: Prozdrowotne właściwości oleju oraz wielowiekowa tradycja tłoczenia oleju rydzowego sprawiły, iż w 2006 r. został on wpisany na listę produktów tradycyjnych dla Województwa Wielkopolskiego.
Lnicznik siewny jest mało wymagającą rośliną. Dawniej wyrastał w miejscach, gdzie inne
rośliny uprawne nie były w stanie funkcjonować. Kiedy w gospodarstwach panował
niedostatek, a dostępność do produktów zwierzęcych takich jak tłuste mięso była znikoma,
olej rydzowy był łatwo dostępnym i wysokoenergetycznym surowcem. Stąd też wzięło się
powiedzenie lepszy rydz niż nic.