Zakwas wielowarzywny niepasteryzowany
Opis
ZAKWAS Z BURAKÓW
Zakwas z buraków tak jak i same buraki jest bogatym źródłem wielu witamin (C, B1, B2) oraz składników mineralnych : potasu, wapnia, magnezu i żelaza oraz wielu składników biologicznie aktywnych, takich jak betalainy, której przypisuje się korzystne oddziaływanie na organizm. Zakwas z buraków oczyszcza i wzmacnia krew, oraz jest stosowany w profilaktyce i leczeniu niedokrwistości. Zalecany jest przy przeziębieniach, a także przy
antybiotykoterapii, ogólnym osłabieniu i anemii. Doskonale odkwasza organizm, spowalnia procesy gnilne w jelitach oraz pomaga w wydalaniu kwasu moczowego z organizmu. W naturalny sposób poprawia odporność. Przeciwdziała rozwojowi szkodliwych bakterii i wspomaga prace wątroby oraz nerek.
Dla kogo?
- polecany dla kobiet w ciąży, dzieci i osób z niską zawartością żelaza, przy anemii oraz w profilaktyce i leczeniu niedokrwistości,
- przy problemach żołądkowych: zgaga, nadkwasota,
- dla osób w trakcie i po terapiach (antybiotyki, radioterapia i chemioterapia),
- dla sportowców i osób dbających o zdrowe żywienie,
- zalecany przy postach zdrowotnych ( w diecie dr Dąbrowskiej),
- dzięki zawartości probiotyków pobudza procesy regeneracji nabłonka jelit likwidując zaparcia.
Zalecenia:
- pij zakwas z buraków codziennie rano na czczo i po posiłkach,
- zacznij od 50-100 g, stopniowo zwiększając dawkę do około szklanki dziennie,
- zakwas mogą pić dzieci ,ale w mniejszej ilości niż dorośli,
- po zakwas mogą sięgać kobiety w ciąży i karmiące piersią,
- zakwas zawiera pełna mikroelementów sól niejodowaną, ale ze względu na jej ilość ostrożnie powinny zażywać zakwas osoby z nadciśnieniem,
- przechowywać w temperaturze 2-8 stopni Celcjusza. Po otwarciu spożyć w ciągu 14 dni.
Składniki: buraki, marchew, pietruszka, seler, cebula, kminek, czosnek, liść laurowy, pieprz, sól, woda.