Zakwas z kapusty białej i czerwonej z jabłkiem nierafinowany, niepasteryzowany





Opis
Zakwas z kapusty
Zakwas z kapusty białej i czerwonej tak jak i sama kapusta kiszona jest bogatym źródłem wielu witamin i składników mineralnych oraz zawiera dużą dawkę antyutleniaczy. Zakwas z kapusty działa jak naturalny probiotyk, wspomaga trawienie i jest pomocny przy odchudzaniu. Warto sięgać po niego regularnie, aby szybko odczuć korzystne efekty jego stosowania. Zakwas z kapusty powstaje w trakcie naturalnej fermentacji. Kiszenie, nazwane też fermentacją to jedna z najstarszych metod przedłużania świeżości żywności. Kiszonki zawierają witaminy A, C i E czyli tzw. przeciwutleniacze, które neutralizują w naszych organizmach wolne rodniki. Nadmiar wolnych rodników zwiększa ryzyko miażdżycy, nowotworów i powoduje przedwczesne starzenie się. Dieta wzbogacona w kiszonki poprawia trawienie, przywracając prawidłowa mikroflorę jelitową.
Korzyści dla Ciebie:
- zakwas z kapusty białej i czerwonej z jabłkiem to skarbnica witamin, minerałów i probiotyków. Dlatego nie tylko wspiera odporność, ale też poprawia pracę układu pokarmowego i przyspiesza odchudzanie,
- dzięki obecności rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika w jabłkach pomaga regulować apetyt i zapobiega zaparciom,
- zakwas powstaje z kapusty poddanej naturalnemu procesowi kiszenia, bez sztucznych dodatków, konserwantów i barwników,
- dzięki procesowi kiszenia składniki odżywcze staja się bardziej dostępne dla organizmu, a w warzywach zmniejsza się ilość cukrów, który zużywany jest przez bakterie odpowiedzialne za fermentację, dzięki czemu po zakwas mogą sięgać także cukrzycy,
- idealny produkt w dietach oczyszczających typu detox –kwas mlekowy oraz błonnik pobudzają perystaltykę jelit,
- działa antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo –tu na pomoc przychodzi allicyna z czosnku,
- zawartość czosnku wspomaga rozwój pożytecznych bakterii i znacznie podnosi walory smakowe gotowego produktu.
Dla kogo?
- polecany dla kobiet w ciąży, dzieci i osób z niską zawartością żelaza, przy anemii oraz w profilaktyce i leczeniu niedokrwistości,
- przy problemach żołądkowych: zgaga, nadkwasota,
- dla osób w trakcie i po terapiach (antybiotyki, radioterapia i chemioterapia),
- dla sportowców i osób dbających o zdrowe żywienie,
- zalecany przy postach zdrowotnych ( w diecie dr Dąbrowskiej).
Zalecenia:
- pij zakwas z kapusty codziennie rano na czczo i po posiłkach,
- zacznij od 50-100 g, stopniowo zwiększając dawkę do około szklanki dziennie,
- zakwas mogą pić dzieci ,ale w mniejszej ilości niż dorośli,
- po zakwas mogą sięgać kobiety w ciąży i karmiące piersią,
- zakwas zawiera pełną mikroelementów sól niejodowaną, ale ze względu na jej ilość ostrożnie powinny zażywać zakwas osoby z nadciśnieniem,
- przechowywać w temperaturze 2-8 stopni Celcjusza. Po otwarciu spożyć w ciągu 14 dni.
Składniki: kapusta biała, kapusta czerwona, jabłka, liść laurowy, czosnek, ziele angielskie, pieprz, sól, woda.