Zakwas z buraka - na zdrową krew i nie tylko!
Zakwas buraczany zyskuje ostatnio na popularności, pojawiając się coraz częściej zarówno w sklepach, jak i w mediach, co sprawia, że mamy większą świadomość jego właściwości. Już starożytni Rzymianie i Grecy doceniali zdrowotne walory tego rubinowego napoju, który na przestrzeni wieków przyjmował różne formy.
Obecnie najczęściej korzysta się z niego do przygotowywania barszczu czerwonego, zwłaszcza w okresie Świąt Bożego Narodzenia.
Jednak zakwas z buraków czerwonych jest niezwykle zdrowym wyborem przez cały rok! Działa jak naturalny probiotyk, wspierając pracę jelit, zwiększa poziom energii, ma liczne właściwości antynowotworowe, obniża ciśnienie krwi oraz cholesterol, a przy tym – smakuje wyśmienicie!
Zakwas z buraków na anemię
Burak to cenne źródło żelaza, folianów oraz witamin z grupy B, które również występują w zakwasie buraczanym. Żelazo odgrywa kluczową rolę w produkcji czerwonych krwinek, a zawarta w zakwasie witamina C wspomaga jego wchłanianie. Witaminy z grupy B pozytywnie wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego oraz pracę mózgu. Zakwas buraczany może być szczególnie korzystny dla osób doświadczających przewlekłego zmęczenia, osłabienia oraz w trakcie procesu rekonwalescencji. Z jego spożywaniem powinny również uważać kobiety z obfitymi miesiączkami.
Serce jak dzwon
Zakwas z buraków wyróżnia się również wysoką zawartością betainy, która jest silnym przeciwutleniaczem i wspomaga walkę z miażdżycą. Betaina w połączeniu z witaminą B6, B12 oraz folianami , pomaga utrzymywać prawidłowy poziom homocsyteiny. Jej wysokie wartości skorelowane są z ryzkiem zdarzeń sercowo naczyniowych takich jak zakrzepica. Wysokie wartości homocysteiny sprzyjają odkładaniu się blaszki miażdżycowej, co z kolei podnosi ryzyko zawałów serca oraz udarów mózgu. Dzięki obecności azotanów, zakwas buraczany poprawia dotlenienie organizmu, obniża ciśnienie krwi oraz zwiększa wydolność fizyczną i funkcjonowanie serca.
Matka natura ma to co najlepsze
Zakwas buraczany zawiera korzystną mikroflorę, która wspiera prawidłowe funkcjonowanie jelit. To naturalny środek na różne dolegliwości układu trawiennego. Pomaga w walce z uporczywymi zaparciami, poprawia ruchliwość jelit oraz wspomaga wchłanianie składników odżywczych z pokarmu, a także hamuje procesy fermentacyjne i wzdęcia. Ponadto, zakwas wzmacnia organizm podczas oraz po infekcjach, dlatego warto go pić w trakcie terapii antybiotykowej. Włączenie zakwasu z buraka do diety, szczególnie teraz w okresie jesienno-zimowym, może skutecznie wspierać odporność. Jego silne działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe oraz ochrona przed grzybicą są dodatkowymi atutami.
Przeciwwskazania do picia zakwasu buraczanego
Uważać na niego powinny osoby z nietolerancją histaminy, ponieważ tak jak wszystkie produkty kiszone może nasilać objawy nietolerancji.
Osoby z zapaleniami żołądka, przełyku, przerostami bakteryjnymi SIBO/IMO powinny zachować ostrożność.
Sprawdź również:
Korzyści picia zakwasu z buraków
https://olejeodfranciszka.pl/korzysci-picia-zakwasu-z-buraka