Zakwas z buraków z imbirem i żurawiną nierafinowany, niepasteryzowany





Opis
Zakwas z buraków z imbirem i żurawiną
Skład: buraki, jabłka, imbir, żurawina, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól, woda.
Zakwas jest niczym bomba mineralna i witaminowa, która zawiera: żelazo, magnez, cynk, wapń,
molibden, miedź, kobalt, rubid i cez. Z witamin zaś: A, C, B6, E, K. bogaty również w kwasy
organiczne: jabłkowy, cytrynowy i winny znany też, jako winowy.
Naturalny probiotyk –dzięki zawartości bakterii kwasu mlekowego.
Idealny produkt w dietach oczyszczających typu detox –kwas mlekowy oraz błonnik pobudzają
perystaltykę jelit.
Jedno z najlepszych źródeł żelaza roślinnego-łatwiej przyswajalnego dzięki fermentacji oraz piperynie
z pieprzu.
Wspiera proces stabilizacji ciśnienia krwi, pomimo zawartości soli.
W zakwasie po fermentacji mlekowej występują Betanina oraz betanidyna i odpowiadają za
powyższy proces hamowania utleniania lipidów 1 .
Ma bardzo silne działanie przeciwutleniające –Betalaina -hamuje proces utleniania lipidów.
Wspiera aktywność mikrobioty jelitowej oraz jej skład.
Może działać przeciwrakowo –Izotiocyjaniny.
Dzięki zawartości mikro i makroelementów oraz soli – jest jak napój izotoniczny.
Działanie przeciwzapalne oraz przeciwalergiczne -Kwercetyna –znacznie wyższe stężenie dzięki
procesowi fermentacji.
Działa przeciwgrzybicznie oraz antybakteryjnie –tu na pomoc przychodzi allicyna z czosnku.
Dodatek imbiru wspiera odporność, a żurawiny zdrowie dróg oddechowych.