Masło ghee
W medycynie ajurwedyjskiej masło ghee uznawane jest za „płynne złoto”. Uważane jest za najzdrowszy tłuszcz jadalny, niemalże za eliksir, który ma właściwości witalizujące i odmładzające.
Opis
Masło ghee jest indyjską odmianą znanego nam masła klarowanego. Ma wysoki punkt dymienia, dzięki czemu idealnie nadaj się do obróbki dań na gorąco. Nie zawiera laktozy ani kazeiny, dlatego polecane jest na dietach eliminacyjnych.
W Indiach ghee uznawane jest za produkt wysoce szlachetny. Wykorzystywane jest nie tylko w kuchni, ale i kosmetyce.
Zgodnie z ajurwedą spożywanie masła ghee ma mnóstwo właściwości prozdrowotnych, jak np. wspomaganie regeneracji błony śluzowej żołądka (pomaga zrównoważyć nadmiar kwasów żołądkowych) i pozostałych narządów układu pokarmowego, poprawa procesów myślowych i pamięciowych, regulowanie metabolizmu, pomaga w gojeniu się ran po oparzeniach, jeśli zostanie nałożone szybko na uszkodzony obszar skóry oraz we wszystkich procesach komórkowych.
Jak powstaje masło ghee?
Masło ghee powstaje ze zwykłego masła poprzez jego powolne podgrzewanie, w efekcie czego otrzymujemy czysty tłuszcz mleczny, który możemy wykorzystać w kuchni jak i w kosmetyce. Masło sklarowane to masło, które zostało oczyszczone (w procesie podgrzewania) z białek, cukrów, wody i innych cząsteczek stałych.
Ciekawostka: w języku ajurwedyjskim możemy spotkać się z określeniem, że masło ghee wzmaga ogień trawienia, medycyna wschodu uważa, że doskonalenie wspiera wątrobę w jej działaniu. Dodatkowo niesie ulgę przy utrzymującej się gorączce, przewlekłej anemii oraz oczyszcza organizm z toksyn. Zaleca się tam spożywanie ghee osobom cierpiącym na chroniczny kaszel, mającym problemy z nieżytem żołądka i jelit.
Składniki: 100% tłuszcz mleczny.
Kraj pochodzenia: Polska
Masa netto: 310 gram