Oleje od Franciszka - sklep z olejami zimnotłoczonymi

Darmowa dostawa od: 249zł!

Potrzebujesz pomocy?
Skontaktuj się z nami!

Do darmowej dostawy: 249,00 zł

Zawartość koszyka
suma: 0,00 zł
Przejdź do podsumowania

Masło ghee waniliowe

5
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 1-3 dzień
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 45,99 zł 45.99
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

W medycynie ajurwedyjskiej masło ghee uznawane jest  za „płynne złoto”. Uważane jest za najzdrowszy tłuszcz jadalny, niemalże za eliksir, który ma właściwości witalizujące i odmładzające.

Opis

Masło ghee jest indyjską odmianą znanego nam masła klarowanego. Ma wysoki punkt dymienia, dzięki czemu idealnie nadaj się do obróbki dań na gorąco. Nie zawiera laktozy ani kazeiny, dlatego polecane jest na dietach eliminacyjnych. 

W Indiach ghee uznawane jest za produkt wysoce szlachetny. Wykorzystywane jest nie tylko w kuchni, ale i kosmetyce.

Zgodnie z ajurwedą spożywanie masła ghee ma mnóstwo właściwości prozdrowotnych, jak np. wspomaganie regeneracji błony śluzowej żołądka (pomaga zrównoważyć nadmiar kwasów żołądkowych) i pozostałych narządów układu pokarmowego, poprawa procesów myślowych i pamięciowych, regulowanie metabolizmu, pomaga w gojeniu się ran po oparzeniach, jeśli zostanie nałożone szybko na uszkodzony obszar skóry oraz we wszystkich procesach komórkowych.

Do masła dodaliśmy wanilię, cynamon i kardamon, działają cudnie rozgrzewająco, są niezwykle aromatyczne.

Komponują się idealnie z wypiekami, ale i do zup krem czy dań z białego mięsa.

Jak powstaje masło ghee?

Masło ghee powstaje ze zwykłego masła poprzez jego powolne podgrzewanie, w efekcie czego otrzymujemy czysty tłuszcz mleczny, który możemy wykorzystać w kuchni jak i w kosmetyce. Masło sklarowane to masło, które zostało oczyszczone (w procesie podgrzewania) z białek, cukrów, wody i innych cząsteczek stałych.

Ciekawostka: w języku ajurwedyjskim możemy spotkać się z określeniem, że masło ghee wzmaga ogień trawienia, medycyna wschodu uważa, że doskonalenie wspiera wątrobę w jej działaniu. Dodatkowo niesie ulgę przy utrzymującej się gorączce, przewlekłej anemii oraz oczyszcza organizm z toksyn. Zaleca się tam spożywanie ghee osobom cierpiącym na chroniczny kaszel, mającym problemy z nieżytem żołądka i jelit.

Składniki: 100% tłuszcz mleczny, wanilia madagaskarska, cynamon, kardamon indyjski.

Kraj pochodzenia: Polska

Masa netto: 310 gram

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoplo.pl, powered by Shoper.