Naturalny nierafinowany olej słonecznikowy





Opis
Olej słonecznikowy tłoczymy zawsze na świeżo, na Wasze zamówienie.
Tłoczony na zimno, w temperaturze nieprzekraczającej 40 °C.
Olej jest nierafinowany i nieoczyszczony, dzięki czemu zachowuje wszystkie wartości. 100% naturalny.
Składniki: Olej z nasion słonecznika tłoczony na zimno.
Nierafinowany olej słonecznikowy tłoczony na zimno z nieprażonych nasion słonecznika. Jest źródłem witaminy E, beta karotenu, lecytyny i kwasów Omega 6 i 9 . Wzmacnia układ odpornościowy oraz krwionośny, reguluje poziom cukru we krwi, wspomaga przemianę materii, obniża poziom złego cholesterolu, poprawia jakość nasienia. Oczyszcza organizm z toksyn. Doskonale nadaje się do ajurwedyjskiej metody ssania oleju.
Olej słonecznikowy można stosować również zewnętrznie. Ten naturalny produkt idealnie sprawdza się w roli kosmetyku do twarzy, ciała i włosów. Nie zawiera żadnych konserwantów, barwników, aromatów, sztucznych dodatków.
Jako, że w oleju słonecznikowym przeważają wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega 6, przy stosunkowo małej ilości kwasów omega 3, najlepiej łączyć go z olejem rzepakowym czy lnianym.
Najlepiej stosować go na zimno dodając do surówek, sałatek czy też tworzyć z niego dressingi. Idealny do zrobienia domowego majonezu lub moczenie w nim pieczywa.
Termin przydatności do spożycia:
Wszystkie oleje tłoczone są na Wasze zamówienie. Oznacza to, że olej nie stoi na półce, tylko zostanie wytłoczony na świeżo.
Jego przydatność to 3 miesiące od daty wytłoczenia. Data przydatności do spożycia znajduje się na etykiecie.
Przechowywanie i zastosowanie:
Olej słonecznikowy należy przechowywać w lodówce (w temperaturze około 4-10°C) zarówno przed jak i po otwarciu.
Do stosowania wyłącznie na zimno.
Dostępność:
Przesyłki wysyłamy od poniedziałku do czwartku tak, aby nasze oleje nie spędzały w transporcie weekendów.
Barwa i intensywność smaku wytłoczonego oleju może się różnić i zależne jest od partii ziarna.
Na smak i kolor wpływa region uprawy, warunku klimatyczne oraz rodzaj gleby.
Właściwości oleju pozostają jednak bez zmian.
Na dnie butelki może pojawić się osad, który jest naturalnym etapem procesu sedymentacji oleju.