Olej kokosowy nierafinowany
Olej kokosowy - tłoczony na zimno, naturalny i nierafinowany - delikatny, aromatyczny - bogaty w zdrowe tłuszcze nasycone
Opis
Olej kokosowy nierafinowany Oleje od Franciszka
Olej kokosowy nierafinowany, znany również jako olej kokosowy extra virgin, jest tłoczony na zimno z miąższu świeżych kokosów, co zachowuje jego naturalne właściwości.
Jak tłoczymy nasze oleje ?
Wszystkie oleje w naszej manufakturze tłoczymy na zimno w temperaturze nie wyższej niż 40°C, co pozwala zachować naturalne właściwości surowca, takie jak kwasy tłuszczowe, witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Są one 100% naturalne, nierafinowane. Olej kokosowy, który Państwo otrzymacie będzie świeży, termin ważności oleju kokosowego to 12 miesięcy od daty wytłoczenia.
Olej kokosowy nierafinowany
Olej kokosowy nierafinowany, znany również jako olej kokosowy extra virgin, jest tłoczony na zimno z miąższu świeżych kokosów, co zachowuje jego naturalne właściwości. Ma delikatny smak kokosa i aromat. Jest bogaty w zdrowe tłuszcze nasycone, które mogą wspierać zdrowie serca i funkcjonowanie mózgu. Warto jednak pamiętać, że mimo jego korzyści, powinien być używany z umiarem.
Olej kokosowy właściwości
Olej kokosowy oprócz tego, że zawiera wiele witamin B2, B6, C i E oraz kwas foliowy, jest bogaty również w nasycone kwasy tłuszczowe m.in. kwas laurynowy, mirystynowy, palmitynowy, kaprylowy, kaprynowy, stearynowy, kapronowy. Ma również szereg właściwości, które przyciągają uwagę zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce.
Olej kokosowy zastosowanie
Olej kokosowy ma wiele zastosowań zarówno w kuchni, jak i w pielęgnacji. W gotowaniu i pieczeniu sprawdza się jako zdrowa alternatywa dla innych tłuszczów, dzięki wysokiej zawartości średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych, które łatwiej się trawią i dają szybki zastrzyk energii.
Jego właściwości nawilżające i antybakteryjne czynią go popularnym składnikiem kosmetyków DIY do skóry i włosów – wiele osób stosuje go jako naturalny balsam, odżywkę lub środek nawilżający.
Olej kokosowy jest również wykorzystywany jako remedium na suche dłonie, skórki czy popękane pięty, a także do demakijażu i olejowania włosów. Dzięki obecności kwasu laurynowego, olej kokosowy może wspierać zdrowie skóry, pomagając łagodzić podrażnienia i stany zapalne.
Olej kokosowy do smażenia
Olej kokosowy jest świetnym wyborem do smażenia ze względu na wysoką temperaturę dymienia, która wynosi około 175°C dla oleju nierafinowanego. Dzięki temu dobrze sprawdza się przy smażeniu potraw na średnim i wysokim ogniu, minimalizując ryzyko przypalania.
Olej kokosowy na włosy
Olej kokosowy jest popularnym, naturalnym środkiem do pielęgnacji włosów, szczególnie tych suchych, zniszczonych i puszących się. Dzięki swojej strukturze molekularnej łatwo wnika w głąb włosa, odżywiając go i zapobiegając utracie białek. Stosowanie oleju kokosowego na włosy może pomóc wzmocnić ich strukturę, zwiększyć połysk i zmiękczyć końcówki, a także zmniejszyć łamliwość.
Można użyć go jako maski na noc, nakładając olej od nasady po końce lub tylko na suche partie, a następnie zmyć rano delikatnym szamponem.
Olej kokosowy sprawdza się również przy problemach ze skórą głowy, takich jak łupież, łagodząc podrażnienia i działając nawilżająco.
"Zdrowie zaczyna się na talerzu !"
Przechowywanie:
Olej kokosowy można przechowywać w temperaturze pokojowej. Chronić od światła.
Termin przydatności do spożycia:
12 miesięcy od daty wytłoczenia, niezależnie od daty otwarcia. Data znajduje się na etykiecie.
Składniki:
100% Olej Kokosowy, tłoczony na zimno, nieoczyszczany, nierafinowany
Kraj pochodzenia wiórek: Filipiny