Olej z ostropestu tłoczony na zimno
![](/libraries/images/1px.gif)
![](/libraries/images/1px.gif)
![](/libraries/images/1px.gif)
![](/libraries/images/1px.gif)
![](/libraries/images/1px.gif)
Olej z ostropestu - tłoczony na zimno, naturalny i nierafinowany - aromatyczny, z bogactwem niezbędnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych, znany najbardziej ze swoich właściwości wspierających pracę wątroby.
Opis
Olej z Ostropestu
Oleje od Franciszka
Olej z ostropestu tłoczy się z nasion ostropestu plamistego (Silybum marianum), rośliny znanej ze swoich właściwości prozdrowotnych. Jest bogaty w sylimarynę, antyoksydant wspomagający funkcje wątroby oraz procesy detoksykacyjne organizmu.
![Olej z ostropestu tłoczony na zimno nierafinowany](/userdata/public/gfx/793/OLEJ-Z-OSTROPESTU-NATURALNY-NIERAFINOWANY-OLEJE-OD-FRANCISZKA.jpg)
Jak tłoczymy nasze oleje ?
Wszystkie oleje w naszej manufakturze tłoczymy na zimno w temperaturze nie wyższej niż 40°C, co pozwala zachować naturalne właściwości surowca, takie jak kwasy tłuszczowe, witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Są one 100% naturalne, nierafinowane. Olej, który Państwo otrzymacie będzie świeży, maks. 2-4 dniowy.
Skład oleju z ostropestu
W skład oleju z ostropestu wchodzą głównie:
Sylimaryna – kompleks flawonoidów o działaniu przeciwutleniającym i przeciwzapalnym, który wspiera regenerację komórek wątroby i chroni ją przed uszkodzeniami.
Kwasy tłuszczowe – w tym nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak kwas linolowy (omega-6) i kwas olejowy (omega-9), które są korzystne dla zdrowia serca i skóry.
Witaminy – szczególnie witamina E, która działa jako silny przeciwutleniacz, wspierając zdrowie skóry i komórek oraz C i K.
Sterole roślinne – związki pomagające regulować poziom cholesterolu we krwi.
Olej z ostropestu właściwości
Olej z ostropestu ma silne właściwości detoksykacyjne i wspomaga regenerację wątroby, dzięki zawartości sylimaryny, substancji o działaniu przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym. Regularne spożywanie oleju z ostropestu może pomóc w ochronie komórek wątroby przed toksynami. Dodatkowo olej z ostropestu plamistego zawiera kwasy tłuszczowe omega-6 i witaminę E, które wspierają zdrowie skóry, poprawiając jej elastyczność oraz łagodząc stany zapalne. Jest ceniony także za swoje działanie wspierające układ pokarmowy, regulując trawienie i pomagając w łagodzeniu dolegliwości takich jak wzdęcia czy zgaga.
Olej z ostropestu zastosowanie
Olej z ostropestu stosuje się głównie jako naturalne wsparcie dla wątroby i układu pokarmowego. Często dodaje się go do potraw lub spożywa na czczo, by wspomóc procesy detoksykacyjne oraz regenerację wątroby. Dzięki właściwościom przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym sprawdza się też w pielęgnacji skóry, szczególnie w przypadku skóry suchej, wrażliwej czy z problemami, takimi jak egzema lub łuszczyca – można go stosować bezpośrednio na skórę lub dodawać do kosmetyków. Olej z ostropestu jest również stosowany w profilaktyce przeciwmiażdżycowej, a jego regularne spożywanie wspiera zdrowie układu sercowo-naczyniowego.
Olej z ostropestu jak długo stosować ?
Olej z ostropestu można stosować przez dłuższy czas, ale zaleca się robienie przerw, zwłaszcza po kilku miesiącach regularnego używania. Optymalnie, można go stosować przez okres 3–6 miesięcy, a następnie zrobić przerwę na około miesiąc, aby organizm mógł odpocząć. Warto pamiętać, że choć olej z ostropestu jest naturalny, długotrwałe stosowanie każdej substancji, nawet naturalnej, powinno być skonsultowane z lekarzem.
Olej z ostropestu jak zażywać?
Olej z ostropestu można stosować doustnie lub zewnętrznie.
Najlepiej pić 1–2 łyżeczki dziennie, na czczo lub przed posiłkiem. Można go także dodawać do zimnych potraw, takich jak sałatki, aby zachować jego właściwości.
Zewnętrznie olej z ostropestu sprawdza się w pielęgnacji skóry – można go nakładać bezpośrednio na skórę, szczególnie suchą lub podrażnioną, by łagodzić stany zapalne, nawilżać i poprawiać elastyczność.
Przeciwwskazania do stosowania oleju z nasion ostropestu
Nie jest polecany dla kobiet w ciąży i karmiących piersią oraz dzieci do 12 roku życia.
Termin przydatności:
Termin przydatności do spożycia to 6 miesięcy od daty wytłoczenia. Jest to okres niezależny od daty otwarcia.
"Zdrowie zaczyna się na talerzu !"
![Olej z ostropestu](/userdata/public/gfx/746/olej-z-ostropestu-na-zimno.jpg)
![Olej z ostropestu tłoczony na zimno](/userdata/public/gfx/747/olej-z-ostropestu-naturalny.jpg)
![Olej z ostropestu plamistego](/userdata/public/assets//olej-z-ostropestu-nierafinowany%20kwadrat.jpg)
Przechowywanie:
Olej trzeba przechowywać w lodówce
(w temperaturze około 4-10 stopni) zarówno przed, jak i po otwarciu.
Twój olej ma osad?
Osad na dnie butelki jest zjawiskiem całkowicie naturalnym.
Składniki:
100% olej z nasion ostropestu plamistego tłoczony na zimno
Kraj pochodzenia ziarna: Polska